De kwaliteit van de postbezorging

Door Eagle Creek op dinsdag 1 januari 2013 17:12 - Reacties (18)
Categorie: Divers, Views: 3.942

Gaat dit nu mijn allereerste Tweakblog worden? Ja.. ik vrees van wel.. Niet om nu meteen de zijksnor uit te hangen maar omdat Tweakers denk ik wel een publiek vormen waar ik mijn ei kwijt kan.

Hoe zit het bij jullie dit jaar met de bezorging van de kerstpost? Een kennis van mij wacht op een kaart van zijn moeder, die vůůr de kerst is verstuurd. Mijn eigen moeder hoort van kennissen dat haar kaarten die rond kerst zijn verstuurd nog niet zijn aangekomen. En van mijn eigen kaarten (eveneens voor kerst verstuurd) weet ik dat pas zo'n 60% de bestemming heeft bereikt..

Dat er drukte is bij de postbezorging snap ik best. Maar hoe de PTT TPG TNT PostNL het voor elkaar krijgt om een goede 14 dagen na dato de post nog ergens achter te houden snap ik niet.. Nouja, misschien dat Weer post in sloot bij De Meern -achtige praktijken daar mee te maken hebben.

PostNL zegt zelf ook wel wat over de veranderingen:
De postwereld is sterk in beweging. Bedrijven versturen minder per post dan vroeger en er gaat steeds meer digitaal. Om ervoor te zorgen dat u vandaag, morgen ťn overmorgen gewoon uw post blijft ontvangen, passen we onze organisatie aan. Dit doen we door te innoveren en te bouwen aan een nieuwe organisatie waarin we nog efficiŽnter en flexibeler werken.
Hoewel ik volledig voorstander ben van innoveren, efficiŽnter en flexibeler lijkt me dat van al die heugdelijke termen er toch ook iets door zou moeten sijpelen naar de klant toe. En daar lijkt de schoen nou net een beetje te wrikken.

TNT lijkt zelf namelijk al in dubio op ťťnzelfde pagina:
http://www.postnl.nl/voor...ice/nieuwe-postbezorging/
Bezorgdagen
Uw pakketten bezorgen we natuurlijk gewoon zoals u gewend bent. En we blijven zes dagen per week uw post bezorgen, dus ook op maandag. Uw (verjaardags)- kaarten komen dus nog steeds de volgende dag aan.
Maar iets verderop op dezelfde pagina:
Mogelijk minder of geen post op maandag, woensdag en vrijdag
Voortaan bezorgen we de meeste post op dinsdag, donderdag en zaterdag. U kunt denken aan tijdschriften, bankafschriften, folders en rekeningen
Dat klinkt een beetje als "op maandag krijg je nog wel post maar niet alles". De maandag valt af, omdat bezorging op die dag niet rendabel is voor PostNL. aldus.

Maargoed, ik dwaal een beetje af..
Misschien ben ik nog van de oude stempel waarbij ik verwacht dat als ik maandag iets in zo'n rode / oranje bus laat vallen het altijd op dinsdag ergens een hond abrupt uit zijn slaap haalt. En dat er met kerst misschien een paar dagen vertraging inzit in plaats van een paar weken.

Nog meer mensen die nog steeds huilend op de deurmat liggen te wachten op een in de vergetelheid geraakt kerstwensje?

Reacties


Door Tweakers user Andros, dinsdag 1 januari 2013 17:29

Kaartjes gaan nog best goed eigenlijk al stuur ik die dingen ook digitaal. Ik heb het nut van kaartjes nou niet echt begrepen, wat doe je er mee als je em gelezen hebt en je weet dat tante Truus uit Schubbekutteveen die je nooit meer ziet je nog een fijne kerst wenst? Enorm inefficiŽnt medium met veel gevolgen voor het milieu en nog in stand gehouden door de sociale verplichting. Laat mij maar een mailtje sturen aan de mensen waar ik wel wat om geef, niet omdat het elk jaar weer moet want daar hebben we geen reet aan.

Eigenlijk had ik een rant verwacht over de pakketbezorging, PostNL weet het fijn internetshoppen al enkele jaren tot een ware hel te maken omdat pakketjes op onmogelijke tijden worden aangeboden voor je ze pas na drie dagen kunt afhalen bij een nuttig afhaalpunt. Daar kunnen we ook blogs over volschrijven met z'n allen, nietwaar medetweakers :) ?

Door Tweakers user MaZeLe, dinsdag 1 januari 2013 17:39

Wij krijgen al jaren geen post meer op maandag, dat sparen ze gewoon op voor dinsdag. Komt misschien omdat we in een dorpje (2000 inw.) in een polder wonen, maar ik kijk er niet meer van op en er valt mee te leven hoor :P.

Wat ik erger vind is dat de kwaliteit van de pakketbezorging de laatste jaren ook steeds verder achteruit gaat. Afgelopen maand ongeveer 90 pakketjes laten komen, waarvan er 20 beschadigd of met vertraging bezorgd werden. In mijn inziens moet de PostNL maar is zorgen dat ze dat op orde hebben, aangezien dat hun core business de komende jaren gaat worden en niet het bezorgen van brieven, aangezien de verwachting is dat dat alleen nog maar gaat afnemen de komende jaren.

Door Tweakers user Eagle Creek, dinsdag 1 januari 2013 17:41

Enorm inefficiŽnt medium met veel gevolgen voor het milieu en nog in stand gehouden door de sociale verplichting.
Ja maar zo kun je alles wel platredeneren. Houd dan ook maar op met de productie van zaken als online games: zoveel gameservers nodig terwijl je ook gewoon tikkertje met verlos kunt spelen op het pleintje achter je huis. Veel dingen in onze maatschappij gaan 'om het idee'.

Over pakketbezorging heb ik dan zelf weinig te klagen. Ik irriteer me ook wel eens aan die maffe "standaard tijdens kantoortijden"-bezorgtijden hoor maar het is nog maar zelden voorgekomen dat ik een pakketje echt op dat moment nodig had. Dat er echter alternatieven voor komen begrijp ik wel maar al te goed. Ben zelf ook fan van Kialapunten.

Door Tweakers user Krylinck, dinsdag 1 januari 2013 17:41

Ach ja... als je ook ziet hoeveel mensen in vaste dienst ze er de laatste jaren uit hebben gegooid met reorganisaties en hun spotjes maar bleven gaan met "ga lekker postbezorgen in je vrije uren"... Aan de ene kant je ervaren mensen eruit mikken en aan de andere kant parttimers in dienst nemen om de salariskosten maar te drukken. Ja, zo houd je natuurlijk ook geen kwaliteit meer over.

Daarnaast, inderdaad het punt van het focussen op drie dagen. Maar dan wel steeds de postzegels duurder maken. En je naam maar blijven veranderen, alsof dat ook niks kost. Innovatie, efficiŽntie? Zo kun je het uitleggen, maar voorlopig pakt het alleen goed uit voor de zakken van de toplaag in dat bedrijf.

Pakketjes heb ik eigenlijk geen klagen over, misschien omdat mijn vader een eigen bedrijf thuis heeft en 75% van de tijd dingen kan aannemen.

Door Tweakers user MaZeLe, dinsdag 1 januari 2013 17:50

Krylinck schreef op dinsdag 01 januari 2013 @ 17:41:
Pakketjes heb ik eigenlijk geen klagen over, misschien omdat mijn vader een eigen bedrijf thuis heeft en 75% van de tijd dingen kan aannemen.
Het is ook niet het bezorgen wat mij zorgen baart: we hebben echt een goede pakketbezorger die je mobiel kunt bellen en die echt z'n best doet om pakketjes op tijd bij je te krijgen. Onze eigen knuffelMarokkaan zoals wij hem thuis noemen.

Het gedeelte achter de schermen is bedroevend. Pakketjes die niet op tijd naar andere verdeelcentra's worden vervoerd, pakketjes die blijven liggen op verdeelcentra's enzovoorts. Het is wat mij betreft niet het gewenste niveau; PostNL kan een hoop leren van Britisch Mail, US Postal en UPS.

Door Tweakers user Eagle Creek, dinsdag 1 januari 2013 17:56

Hetgeen mij nog het meeste stoort is dat het allemaal wel prima heeft gewerkt. Nederland had een prima postbezorging, met vaste en betrouwbare medewerkers. Er is duidelijk sprake van achteruitgang (door uitkleding?) maar de gevolgen zijn er niet minder om.

Het idee dat jouw post wordt opengemaakt of simpelweg ergens een sloot in wordt gemikt is op z'n zachts gezegd niet geruststellend. Nu kan dit altijd wel gebeuren maar wanneer je ontevreden (niet bedrijfsgebonden) medewerkers hebt neemt die kans wel aanzienlijk toe.

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 1 januari 2013 18:13

Ach ja... gezien ik met mijn werk voor bepaalde dingen enorm afhankelijk ven van de diensten van PostNL is dit voor mij niets nieuws... dit gaat serieus al een paar jaar zo. We krijgen 1 a 2 keer per jaar een brief met de aankondiging dat er weer het een en ander gaat veranderen aan de diensten om de boel optimaal te houden... wat standaard inhoudt dat vanaf die datum de kwaliteit van de service wordt teruggedraaid.

En dan heb ik het al over hele basale dingen, zoals een postbezorger die simpelweg zo fatsoenlijk is om de post helemaal door de bus te schuiven zodat deze niet nat regent. Of gewoon ouderwets je pakket tot aan de deur brengt zoals de dienst belooft en het weer meeneemt als er niemand thuis is... niet open en bloot voor de deur laten staan of doodleuk vragen of je naar beneden wil komen omdat de doos zo zwaar zou zijn... (lege pc-behuizing!) Of een doorstuur-dienst na verhuizing die je post meerdere weken vasthoudt voordat ze het eindelijk eens een keertje opsturen waardoor je rekeningen niet op tijd zijn of een leuke uitnodiging mist. En dan heb ik het eigenlijk alleen nog over prive/persoonlijke ervaringen... professioneel kan het nog droeviger.
Mogelijk minder of geen post op maandag, woensdag en vrijdag
Voortaan bezorgen we de meeste post op dinsdag, donderdag en zaterdag. U kunt denken aan tijdschriften, bankafschriften, folders en rekeningen
Die kan ik voor je uitleggen... let er hier vooral op dat ze het hebben over 'zakelijke' post... oftewel post die door bedrijven wordt aangeleverd, niet wat in de lokale brievenbus wordt gestopt. Je kan als zakelijke klant tegenwoordig voor 48u bezorging te kiezen... zo noemen ze dat dan. Maar in de praktijk betekent dat idd dat er alleen op die vastgestelde dagen dergelijke post wordt bezorgd tegen een gereduceerd tarief. Dit is overigens een van de hoofdveroorzakers van alle late post, want dit is niet meer dan een truuk van PostNL door met personeels-capaciteit te spelen... oftewel ze huren op vastgestelde dagen minder mensen in om de kosten te drukken. Op de andere dagen is het 3x zo druk en moet er 4x zoveel werk gedaan worden vanwege alle opgespaarde post. Zitten daar net een paar drukke dagen zoals de kerst tussen dan gaat alles op de gat.

Door Tweakers user Wortelsoep, dinsdag 1 januari 2013 21:21

Als ik wat verkoop via Marktplaats o.i.d. verstuur ik het pakket tegenwoordig liever via een alternatieve bezorger, bv. DPD of DHL (SelektVracht). Of, als de koper dat wil, via Kiala. Stuk voor stuk goedkoper dan PostNL met pakketten, en Kiala is ook nog eens handiger omdat je daarvoor niet thuis hoeft te zijn. Goede ervaringen mee.
PostNL is eigenlijk een soort Albert Heijn: ze doen alsof ze kwalitatief hoogstaande producten verkopen waarvoor je wat meer mag betalen, maar eigenlijk ben je bij de Lidl een stuk beter af.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 januari 2013 21:21]


Door Tweakers user Ragdoll, dinsdag 1 januari 2013 22:07

Joh, wij hebben hier niet eens meer een fatsoenlijk postkantoor. Wij moeten nou al onze pakketjes weg brengen naar de Formido, een pand van pak en beet 250m2, wat volstaat met bouwspul, de pakketten worden gewoon tussen het gereedschap in gestald zodat iedere klant ermee aan de haal kan gaan. Het stukje waar je je post in kan leveren en pakketten kan verzenden is niet groter als 3m2. Trieste bedoeling de laatste tijd bij PostNL.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 1 januari 2013 22:14

Wilko schreef op dinsdag 01 januari 2013 @ 21:21:
Als ik wat verkoop via Marktplaats o.i.d. verstuur ik het pakket tegenwoordig liever via een alternatieve bezorger, bv. DPD of DHL (SelektVracht). Of, als de koper dat wil, via Kiala. Stuk voor stuk goedkoper dan PostNL met pakketten, en Kiala is ook nog eens handiger omdat je daarvoor niet thuis hoeft te zijn. Goede ervaringen mee.
hier een stuk minder goede ervaringen met kiala, op zich waren de pakketen gemiddeld genomen inderdaad minder beschadig dan bij postnl de laatste tijd... maar een bezorg tijd van langer dan 5 werk dagen waarbij de zaterdag niet eens mee teld vind ik wel een beetje jammer.

bovendien zou ik het prettig vinden als je ook NA 17.00uur je pakket nog kon ophalen... ze kiezen er echter voor om gebruik te maken van afhaal punten in bijv tabakswinkels en dat is verre van praktisch voor mensen die een baan hebben van 8 tot 6

Door Tweakers user Eagle Creek, dinsdag 1 januari 2013 22:22

Mijn Kiala is het tankstation en daar kan ik toch tot ver in de avond terecht gelukkig. Bezorging duurt in dagen niet langer dan aan de deur.

Door Tweakers user Powermage, dinsdag 1 januari 2013 22:42

Ik ben dit jaar getrouwd en de uitnodigingen zijn met PostNL verstuurd natuurlijk, maar 3 stuks hebben nooit de gewenste ontvangers bereikt helaas...

Kerstkaarten kwamen grotendeels na een dag 9 na verzending bij de mensen binnen...

Door Tweakers user 247pro, dinsdag 1 januari 2013 22:49

Mwa, als ik dat zo lees valt jullie ervaring nog wel mee. Op mijn nieuwe adres komt post niet aan, worden aangetekende brieven en kleine pakketten door de postbezorger getekend in door de bus geramd. Ook meegemaakt dat ik een aangetekende brief verstuur welke afgeleverd wordt op een verkeerd adres (gebeld worden door een onbekend bedrijf dat hun mijn brief hebben ontvangen). Kaarten die niet aankomen (ik had mijn huisgenoot ~8 maanden terug 10 dagen achter elkaar een kaart gestuurd vanuit een andere stad, er zijn er drie aangekomen).

Op mijn vorige adres kwam veel post niet aan, en de post die wel aankwam was voor huizen die drie straten verderop lagen (andere postcode, straatnaam en nummer). Toppunt was dat een bezorger me kon vertellen dat hij een ander pakket voor mij, al aan mij had gegeven eerder die dag, vanuit z'n busje _/-\o_

Klachten dien ik geeneens meer in, omdat je als gebruiker van hun dienst niet serieus genomen wordt, er niets mee gedaan wordt en je niet op de hoogte gehouden wordt.

Door Tweakers user ItMeAedri, woensdag 2 januari 2013 17:12

Het kan zijn dat tijdens het sorteren de enveloppen kapot scheuren, toen ik nog bij PostNL werkte had je een bak vol met kaartjes die eruit waren gevallen.

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 2 januari 2013 20:06

Ik ben dit jaar getrouwd en de uitnodigingen zijn met PostNL verstuurd natuurlijk, maar 3 stuks hebben nooit de gewenste ontvangers bereikt helaas...
Dat is niet 'maar' 3... dat is potverdomme wťl 3 niet aangekomen. Het vroegere betrouwbare PTT en later TPG... zelfs nog eventjes toen het TNT werd... haalden jaarlijks een target van rond de 99,xx% op tijd en compleet leveren... je twijfelde er simpelweg niet aan of je brief wel op tijd en op het juiste adres aan zou komen. Dat is de afgelopen 5 a 6 jaar een vertrouwen wat ze terecht niet meer verdienen, het is een grote rommel daar bij PostNL, je kan niet met ondermaatse middelen en slecht tot niet opgeleid personeel dezelfde kwaliteit behalen als in de tijd dat een postbode nog een echte vakman-vrouw/professional was en niet een veredelde vakkenvuller.

Door Tweakers user michel2506, zaterdag 5 januari 2013 01:05

Helaas is postNL een aflopende zaak. Door alle bezuinigingen en uitbestedingen kan PostNL de dienstverlening gewoon niet meer garanderen.

Was laatst op bezoek bij een vriendin wiens vriend als pakketbezorger bij postNL werkt. Nu heb ik al geen hoge pet van hem op, maar goed even goede vrienden. Zit hij vol trots over zijn werk te vertellen en hoe hij voor de kerst een beschadigd pakket van bol.com tegenkwam waar een blu-ray box inzat. Die blu-ray box staat nu bij hem thuis! Blijkbaar is het heel gewoon daar om spullen die niet van jou zijn mee naar huis te nemen. Trots dat ie op zijn actie was!. Die jongen heeft niet eens een blu-ray speler...

Heb me daar echt kwaad om gemaakt en hij vertelde dat dit vaker gebeurt daar.

Ik begrijp het gewoon niet, waarom neemt PostNL zulke risico's? "Vroeger" toen er nog echte postbodes liepen, gebeurde dit soort dingen (bijna) nooit. Nu is er elke paar maanden wel een nieuwsbericht over ontvreemde of verloren post te lezen.

Ik ben best bereid om een paar cent extra voor mijn postzegel te betalen als daarmee de dienstverlening op pijl kan komen....

Door Tweakers user Ragdoll, zondag 6 januari 2013 02:29

michel2506 schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 01:05:


Ik ben best bereid om een paar cent extra voor mijn postzegel te betalen als daarmee de dienstverlening op pijl kan komen....
Ja een paar centen, ze hebben de digitale postzegels gewoon even met 8% verhoogt binnen Nederland en Buitenland met 30%.
Die paar centen helpen ze ook niet.

Door Tweakers user linkforsoad, zondag 13 januari 2013 02:35

247pro schreef op dinsdag 01 januari 2013 @ 22:49:
Klachten dien ik geeneens meer in, omdat je als gebruiker van hun dienst niet serieus genomen wordt, er niets mee gedaan wordt en je niet op de hoogte gehouden wordt.
Wees niet bang, als zakelijke klant op contract wordt je ook niet serieus genomen. Het duurt bij een klacht (alle klachten die wij krijgen gaan door naar PostNL, Šltijd, ik ben daar zelf heel scherp op) soms > 2 weken om alleen maar te melden dat de klacht ontvangen is, ze het probleem hebben gezien en gaan kijken waar het zit. Dan moet het daadwerkelijke traject van "onderzoek" nog beginnen. En dan krijg je later heel droog een mailtje terug waarin wordt gesteld dat je via Twitter al aangegeven hebt dat het pakket is ontvangen. Als ik ťrgens niet over Twitter, dan is het wel over zendingen naar klanten van ons. En dan mag het hele traject opnieuw beginnen.

Precies de reden waarom wij tegenwoordig ook klant zijn bij UPS en UPS als standaard vervoerder gebruiken (m.u.v. postbussen e.d.). Ongeveer 2 euro duurder, maar dat verdienen we terug, ik heb het meermaals nagerekend.

Reageren is niet meer mogelijk